Medewerkers achter laptop

‘Je moet als leraar eerst zelf gelukkig zijn’

2 mei 2022

JufMaike.nl ontstond tien jaar geleden vanuit een verlangen om de creatieve ideeën van Maike Douglas een plaats te geven. ‘Ik bedacht altijd mijn eigen lesideeën, omdat ik voornamelijk werk vanuit doelen en niet vanuit methodes’, vertelt de populaire juf. ‘Ik zocht een plek om mijn ideeën op te slaan en merkte dat steeds meer andere onderwijsprofessionals dit ook leuk vonden en er wat aan hebben.’ Naast een groot aantal blogs biedt JufMaike.nl ook lesmateriaal en lespakketten, die onderwijsprofessionals kunnen gebruiken. Om tot een nog groter bereik te komen, sloeg Maike begin 2022 de handen ineen met OnderwijsMedia.

‘Het begon met verhalen schrijven voor de klas’, blikt Maike terug. ‘Later ben ik daar ook lesmateriaal bij gaan maken.’ Onderwijsprofessionals die kinderen tussen de 3 en 12 jaar begeleiden (leerkrachten en peuterleiders) kunnen elke week nieuw materiaal voor in de klas vinden op JufMaike.nl. Het materiaal is gekoppeld aan lesdoelen, zodat leraren dat makkelijk kunnen gebruiken. ‘En niet alleen lesmateriaal wat leuk is, maar waar je ook echt wat aan hebt. Ik schrijf daarnaast ook tussen de drie en vijf blogs per week.’ Maike geeft nog één dag per week les als invalkracht. ‘Het is belangrijk om feeling met het vak en het onderwijs te houden. Doordat ik nog middenin het onderwijs sta, hoor ik wat er speelt en heb ik altijd genoeg thema’s en onderwerpen om over te schrijven.’

Persoonlijke ontwikkeling voor leerkrachten
Een van de thema’s die JufMaike.nl elke week beschrijft in een blog is zelfzorg voor leerkrachten. ‘Denk aan het verlichten van de eigen werkdruk of plannen. Veel leerkrachten vinden het nog een drempel om het scholingsbudget in te zetten voor persoonlijke ontwikkeling. Het gaat vaak over hoe ze het kunnen inzetten in de klas in plaats van zichzelf te ontwikkelen. Daar begint het wat mij betreft.’ Maike probeert met haar artikelen de psychologische kant te benoemen, onderbouwd met een wetenschappelijke basis. ‘Wat werkt nou echt om je lekker te voelen? En je goed te voelen in de klas? Je moet als leraar eerst zelf gelukkig zijn. Dat is echt ontzettend belangrijk.’ Hiervoor geeft Maike ook een online cursus. Hierbij ligt de focus op de persoonlijke ontwikkeling van onderwijsprofessionals. ‘Ik zie nog veel onzekerheid in het vak. Door mijn artikelen en de cursus probeer ik het belang van persoonlijke ontwikkeling aan te kaarten.’ Naast de website wordt er tweemaandelijks een nieuwsbrief verstuurd. In deze nieuwsbrief wordt gefocust op het thema persoonlijke ontwikkeling voor leerkrachten.

Sander Dekker in de klas
Ook de actualiteit in het onderwijs is een item dat vaak terugkomt als blog of artikel. Zo heeft Maike een keer VVD-politicus Sander Dekker in de klas gehad, voormalig Staatssecretaris Onderwijs, nadat ze een brief aan hem geschreven had geschreven en deze op haar website had geplaatst. ‘Daarin stond “Kom zelf maar een keer lesgeven als je het zo goed weet”. En zo geschiedde. Mijn blog werd zoveel gedeeld, dat hij daar echt iets mee moest.’

Vindbaar blijven
Goed vindbaar blijven, is flink veranderd de afgelopen jaren, stelt Maike. ‘Waar ik eerst veel verkeer via Facebook binnenkreeg, word ik nu meer gevonden via Google. Ik focus mij nu meer op de kwaliteit van blogs. Je moet jezelf blijven ontwikkelen. Vindbaarheid staat bij mij hoog in het vaandel. Ik blijf maandelijks groeien in het aantal bezoekers.’ Om dit ook in de toekomst te blijven waarborgen, startte Maike begin 2022 een samenwerking met OnderwijsMedia. ‘OnderwijsMedia beschikt over de partijen en netwerken en ik heb het bereik richting het onderwijs’, legt ze uit. ‘We kunnen elkaar echt versterken!’

Bekijk de media van JufMaike

arrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram