Medewerkers achter laptop

Waarom een positionering specifiek voor het onderwijs zo belangrijk is?

23 september 2024

Je hebt ongetwijfeld al ontdekt dat het onderwijs een unieke sector is met zijn eigen dynamiek, taal en verwachtingen. Toch zien we nog steeds veel organisaties een generieke aanpak hanteren bij het benaderen van scholen. En dat is een gemiste kans.

Ik leg je in dit artikel uit waarom een onderwijspositionering verstandig is. Positionering gaat over hoe je als organisatie door het onderwijs wordt gezien. Het bepaalt hoe je je onderscheidt van andere aanbieders en of je relevant bent voor de specifieke uitdagingen van scholen.

Een onderwijspositionering helpt je 1) om het onderwijs te begrijpen en 2) jouw boodschap af te stemmen op de behoeften van onderwijsprofessionals. Want om relevant in het onderwijs te zijn, moet je het onderwijs begrijpen.

Spreek de taal van het onderwijs

En dat gaat verder dan alleen vakjargon; het heeft te maken met de manier waarop communicatie plaatsvindt en welke waarden en prioriteiten centraal staan. In het onderwijs draait alles om leren, ontwikkelen en samenwerken. Wanneer je als leverancier de taal van het onderwijs niet spreekt, loop je het risico om niet begrepen te worden, of erger nog, genegeerd te worden.

Denk bijvoorbeeld aan termen als "differentiatie", "formatief evalueren" of "21e-eeuwse vaardigheden". Als je deze termen niet begrijpt of niet correct in je communicatie gebruikt, kan dat een signaal afgeven dat je de sector niet echt kent. En laten we eerlijk zijn, waarom zouden scholen samen willen werken met iemand die hun wereld niet begrijpt?

Tip: Zorg ervoor dat je bekend bent met de kernbegrippen in het onderwijs en gebruik deze in je communicatie. Dit laat zien dat je weet waar je het over hebt en dat je je aanbod kunt vertalen naar de specifieke context van het onderwijs.

Herkenbare situaties

Het is belangrijk dat je aan de onderwijsprofessionals laat zien dat je hun dagelijkse uitdagingen begrijpt. Ze willen zich herkennen in de situaties die je beschrijft en de oplossingen die je biedt. Als jouw communicatie vol staat met algemene voorbeelden die niet aansluiten bij het onderwijs, zal je boodschap waarschijnlijk niet aanslaan.

Stel je voor dat je een oplossing aanbiedt die bedoeld is om het plannen van vergaderingen te vereenvoudigen. Als je in je communicatie spreekt over het organiseren van 'bedrijfsvergaderingen', in plaats van bijvoorbeeld 'ouderavonden' of 'teamoverleggen', mis je de kans om te laten zien dat je begrijpt wat er speelt in een schoolomgeving.

Tip: Verzamel feedback van onderwijsprofessionals over hun grootste uitdagingen en integreer deze in je communicatie. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen herkenbare situaties schetst, maar ook oplossingen biedt die daadwerkelijk inspelen op hun behoeften.

Vertrouwen van collega’s

Leraren, directeuren en andere onderwijsprofessionals vertrouwen sterk op de aanbevelingen van hun collega's. Vertrouwen win je niet met een algemene aanpak. Scholen willen samenwerken met organisaties die hun uitdagingen begrijpen en die bewezen hebben dat ze weten hoe ze waarde kunnen toevoegen.

Tip: Laat het onderwijs jouw verhaal vertellen. Dat doe je door jouw doelgroep aan het woord te laten in verhalen.

De eerste stappen in jouw onderwijspositionering

Nu je weet waarom een positionering gericht op het onderwijs zo belangrijk is, vraag je je misschien af hoe je kan starten. Het start allemaal met onderzoek en inzicht. Begrijp de uitdagingen, taal en cultuur van het onderwijs en zorg dat je relevante goede informatie biedt.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je positionering te ontwikkelen:

  1. Start met onderzoek: wat is de behoefte van jouw doelgroep? Welke trends en ontwikkelingen spelen in het onderwijs? Spreek met onderwijsprofessionals en vraag naar hun uitdagingen en behoeften. Verzamel op deze manier informatie over jouw doelgroep. Heb je hierbij hulp nodig?
  2. Ontdek jouw relevantie: wat maakt jullie relevant voor het onderwijs? Waarom zijn jullie goed in wat jullie doen?
  3. Pas je boodschap aan: zorg ervoor dat je communicatie (en aanbod) aansluit bij de wensen en behoeften van het onderwijs. Gebruik de juiste termen en voorbeelden.
  4. Investeer in relaties: bouw duurzame relaties op door aanwezig te zijn op interessante beurzen en congressen en door waardevolle content te delen die specifiek gericht is op het onderwijs.
  5. Zoek relevante partners: kijk of er andere organisaties zijn waarmee je kan optrekken om je boodschap en bereik te vergroten.
  6. Kies toonaangevende media: wil je je boodschap verspreiden? Kies dan de media die aansluiten bij jouw doelgroep en verhaal.

Wij werken met een speciale aanpak om jouw onderwijspositionering te ontwikkelen. Ben je benieuwd naar onze aanpak? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. Samen verkennen we de mogelijkheden.

arrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram